Rå veganske kjæledyrrotter

March 22, 2022 0 Comments

Da vi først fikk rotter visste jeg ikke noe om artens ernæringsbehov i det hele tatt. Så når det kom til å mate dem, bestemte vi oss ganske enkelt for å dele det vi selv hadde spist i nesten 10 år – en rå plantebasert diett. For rottene betydde dette å gi dem et godt utvalg av sesongbasert mat som inkluderte frukt, blad- og ville grønnsaker, grønnsaker, noen bløtlagte/spirede korn, belgfrukter og en tørr blanding av fullkorn, frø, bær og nøtter.

Det så ut til at rottene virkelig likte maten jeg matet dem, og de virket alle veldig sunne og vokste til nydelige rotter i normal størrelse. De trengte sjelden å besøke en veterinær.

Da jeg begynte å lære mer om ernæring for rotter, begynte jeg å legge til noen få ting som levende melorm og litt fisk. De virket aldri veldig gode etter å ha spist disse matvarene, og hver gang de spiste levende ormer eller insekter, ville oppførselen deres innebære at de ble revet i stykker eller bitet! De ble også mye mer ‘ville’. Dette førte til at jeg konkluderte med at siden de var tamme rotter som levde i en huslig situasjon som kjæledyrrotter, var levende kjøtt eller til og med tørket kjøtt egentlig ikke nødvendig, forutsatt at deres ernæringsmessige behov ble oppfylt. Når vi ikke matet kjøtt, var de alltid mye mer fredelige, kjærlige og fornøyde små rotter. Så kostholdet deres ble hovedsakelig råvegansk. Verken min partner eller jeg hadde tatt melk på lang tid av helsemessige årsaker, og det ble derfor også ekskludert fra kostholdet.

I dag nyter alle rottene våre en variasjon av mat i sesongen, da vi føler at dette gir en god variasjon av næringsstoffer gjennom året, f.eks. rotgrønnsaker og gresskar om vinteren og mer frukt og grønt i sommermånedene. Selvfølgelig er det alltid individuelle behov å vurdere også. Hver rotte er unik som jeg er sikker på at du allerede vet!

Selvfølgelig lærer jeg alltid, og jeg antar at det aldri vil stoppe (heldigvis!). Som rottepleiere ønsker vi alle det beste for rottene våre, og å gi dem et sunt kosthold er øverst på listene våre. Kosthold er heller aldri en statisk ting. Det er i stadig utvikling ettersom rottene våres behov endres fra dag til dag, sesong til sesong og under sykluser med vekst, reproduksjon, gjennom svangerskapet og aldring.

Jeg tar ikke til orde for at du aldri mater rottene dine med kjøtt eller fisk hvis det er det du vil gjøre. Jeg sier bare at deres ernæringsbehov kan dekkes på et vegansk kosthold hvis det tas godt vare på, og jeg håper å kunne hjelpe rottepleiere på den veien hvis de velger det.

Så er det helsemessige og etiske hensyn som kan støtte tendensen til å spise vegansk stil. Det har også vært kostholdsstudier (som involverer rotter/mus) som indikerer at et kaloribegrenset kosthold kan bidra til å forbedre helsen og øke levetiden.

Kaloriebegrensning oppstår naturlig når du spiser en rå vegansk diett uten anstrengelse. Dette kan bidra til å unngå fedme som ofte er forbundet med brystklumper hos kvinner.

Jeg er sikker på at rottene våre kan leve mye lenger med mindre sykdom og klumper osv. Jeg har foreløpig ikke nok data innen mine egne grupper, men jeg vet om en kvinne i Australia som har rotter som lever til rundt 4 år eller mer som er matet med en høy-rå vegansk diett. Hun har rotter med færre svulster og helseproblemer, og de virker alle friske og velutviklede. Selvfølgelig kan det også være genetiske faktorer involvert. Det ville vært bra å ha flere som gir rottene sine et vegansk kosthold, slik at vi kan samle inn data i årene som kommer. Hvis du er interessert i å samle inn data om å fôre et vegansk kosthold til rottene dine, vennligst kontakt meg.

Det er også så mye å vurdere i disse dager når det kommer til hvordan vi skal mate oss selv og kjæledyrene våre, f.eks. landbruksindustrien har vært knyttet til fremskritt i global oppvarming og vannmangel. Og så er det vårt forurensede hav der fisken vår kommer fra. Noe av hvorfor jeg velger å være veganer selv er på grunn av miljøhensyn.

Bare ta en titt på denne statistikken: –

*Det tar omtrent 300 liter vann per dag for å produsere mat til en veganer, og mer enn 4000 liter vann per dag for å produsere mat til en kjøtteter.

*Du sparer mer vann ved å ikke spise et halvt kilo biff enn du gjør ved å ikke dusje på et helt år.

*Mat for en veganer kan produseres på bare 1/6 dekar land, mens det tar 3 1/4 dekar land for å produsere mat til en kjøtteter.

*Veganere og vegetarianere sparer mer enn 100 dyr i året per person.

-Statistikk lånt fra http://www.goveg.com.

En annen grunn til at folk velger å være veganere eller å gi kjæledyrene sine et vegansk kosthold, er ned til hvordan folk føler om livet og behandlingen av dyr som er oppdrettet for mat.

Mine personlige kostholdsvalg gjenspeiler min følelse for retten til liv for andre dyr.

Jeg ønsker ikke å konsumere produkter/mat som har involvert bevisst lidelse fra et annet dyr for å mate verken kjæledyrene mine eller meg selv.

Begrunnelsen bak at jeg mater rottene mine et vegansk kosthold er dette. Hvis jeg kan gi et ernæringsmessig komplett vegansk kosthold for rottene mine som fremmer helse, lang levetid og velvære, og ikke forårsaker skade på dyr i prosessen, hvorfor skulle jeg da velge noe annet?

Leave a Reply

Your email address will not be published.